Archív filmů Odysseus / Ulysses

Irsko
1966, 122 min

Sekce: Pocta Josephu Strickovi
Ročník: 2003

V adaptaci románu Jamese Joyce židovský inzertní akvizitér Bloom během čtyřiadvaceti hodin bloudění po irském Dublinu prožívá i komentuje malicherné stránky lidské existence i její věčný mýtický rozměr. Zajímavý pokus hledat výrazové filmové prostředky adekvátní literární předloze získal nominaci na Oscara za scénář.


Synopse

16. června 1904. Židovský inzertní akvizitér Leopold Bloom během čtyřiadvaceti hodin bloudění irským Dublinem prožívá malichernost lidské existence i její mytický rozměr. Pohyb jeho mysli i jeho fyzické přesuny „mimo minulost i budoucnost“ kopírují a parodicky variují známý homérovský epos, přičemž vyprávění se štěpí do tří částí: Télemachem – synem hledajícím otce zbloudilého v labyrintu ulic, slov a vztahů - je básník Štěpán Dedalus, zatímco málo věrnou Pénelopou se Leopoldu-Odysseovi stává jeho manželka Molly. Pro vědecky neosobní, manýristický eklekticismus románu Jamese Joyce, jenž poprvé vyšel v roce 1922, nachází Strick odpovídající experimentální filmové prostředky. Přestože se režisér musel vzdát nápadu převést román do filmové řeči co nejkompletněji a nejvěrněji a některé epizody z putování trojice postav po stezkách vlastního i národního vědomí i podvědomí vypustil, výsledek se přibližuje atmosféře Joyceova díla. Jeho podstatou je zvuková a obrazová montáž, založená na systému flashbacků, na snových sekvencích a vnitřních monolozích postav. Film byl nominován na Oscara za scénář a nominaci na Zlatý glóbus jako nejlepší anglicky mluvený zahraniční snímek.

Režie

Joseph Strick Filmografie:
Muscle Beach, 1948
The Big Break, 1953
The Savage Eye / Divoké oko, 1959
The Balcony / Balkón, 1963
The Hecklers (TV), 1966
Ulysses / Odysseus, 1966
Ring of Bright Water, 1969
Tropic of Cancer / Obratník Raka, 1970
The Darwin Adventure / Dorwinovské dobrodružství, 1970
Interviews with My Lai Veterans / Rozhovory s veterány z My Lai, 1970
Janice, 1973
Road Movie, 1974
Portrait of the Artist as a Young Man / Portrét umělce v jinošských letech, 1976
Never Cry Wolf / Volání vlků, 1983
Criminals / Zločinci, 1996 

O filmu

Černobílý, 35 mm

Sekce: Pocta Josephu Strickovi
   
Režie: Joseph Strick
Scénář: Joseph Strick, Fred Haines
Kamera: Wolfgang Suschitzky
Hudba: Stanley Myers
Střih: Reginald Mills
Produkce: Joseph Strick
Výroba: Reality Productions Inc.
Hrají: Milo O`Shea, Barbara Jefford, Maurice Roeves

Hosté

Joseph Strick

YouTube

Festival na síti: Instagram Youtube Twitter Facebook

© 2020 FILM SERVIS FESTIVAL KARLOVY VARY, a.s. festival@kviff.com +420 221 411 011 Všechny kontakty

Seznam zapojených kinSeznam zapojených kin PartneřiPartneři
ProgramProgram Obecné informace Obecné informace
HistorieHistorie GalerieGalerie
HistorieHistorie KontaktyKontakty
Archív filmůArchív filmů KVIFF TalksKVIFF Talks
Industry Days 5.7 - 8.7.Industry Days 5.7 - 8.7. KontaktyKontakty
VideogalerieVideogalerie GalerieGalerie
KontaktyKontakty
HistorieHistorie Průvodce festivalemPrůvodce festivalem