Archív filmů Portrét umělce v jinošských letech / A Portrait of the Artist as a Young Man

Irsko
1976, 93 min

Sekce: Pocta Josephu Strickovi
Ročník: 2003

Příběh zrání alter ega irského spisovatele Jamese Joyce - Štepána Dedala - zachovává základní rysy klasické biografie, když hrdinu sleduje od raného dětství stráveného v lůně rodiny přes mučivý pobyt v církevní škole až na univerzitu. 


Synopse

Přestože James Joyce vydal svůj autobiografický román (vycházející z ranějšího textu Stephen Hero) poprvé v roce 1916 a teprve pak začal pracovat na svém nejznámějším díle - Odysseovi (1922), režisér Joseph Strick postupoval proti této historické chronologii. Příběh zrání spisovatelova alter ega Štěpána Dedala se tak na stříbrné plátno dostal až deset let po první Strickově joyceovské adaptaci (Daedalus se ovšem vyskytuje i v Odysseovi). Vyprávění zachovává základní rysy jakékoli klasické biografie, když hrdinu sleduje od raného dětství (od roku 1885, kdy jsou mu tři roky), stráveného v lůně rodiny, přes mučivý pobyt v církevní škole až na univerzitu. Jako umělec i muž se Štěpán formuje postupně a komplikovaně: vyhraňuje se vůči pokrytectví uvnitř církve i rodiny, konfrontuje zákazy a tabu s realitou a nezůstává chladný ani vůči soudobým politickým a názorovým proudům týkajícím se nezávislosti Irska a jeho podřízenosti Velké Británii. Formálně konvenčněji pojatý snímek se atmosférou i zvolněným vnitřním vypravěčským rytmem upíná ke Strickovu Odysseovi, k němuž tvoří svébytný pandán.

Režie

Joseph Strick Filmografie:
Muscle Beach, 1948
The Big Break, 1953
The Savage Eye / Divoké oko, 1959
The Balcony / Balkón, 1963
The Hecklers (TV), 1966
Ulysses / Odysseus, 1966
Ring of Bright Water, 1969
Tropic of Cancer / Obratník Raka, 1970
The Darwin Adventure / Dorwinovské dobrodružství, 1970
Interviews with My Lai Veterans / Rozhovory s veterány z My Lai, 1970
Janice, 1973
Road Movie, 1974
Portrait of the Artist as a Young Man / Portrét umělce v jinošských letech, 1976
Never Cry Wolf / Volání vlků, 1983
Criminals / Zločinci, 1996 

Kontakty

Contemporary Films, Ltd.
8 Dickenson Rd., N8 9EN, London
Spojené království
Tel: +44 207 482 6204
E-mail: inquiries@contemporaryfilms.com
www: www.contemporaryfilms.com

O filmu

Barevný, 35 mm

Sekce: Pocta Josephu Strickovi
   
Režie: Joseph Strick
Scénář: Judith Rascoe
Kamera: Stuart Hetherington
Hudba: Stanley Myers
Střih: Lesley Walker, Sue Collins
Produkce: Joseph Strick
Výroba: Reality Productions Inc.
Hrají: Bosco Hogan, John Gielgud
Kontakt: Contemporary Films, Ltd.

Hosté

Joseph Strick

YouTube

Festival na síti: Instagram Youtube Twitter Facebook

© 2020 FILM SERVIS FESTIVAL KARLOVY VARY, a.s. festival@kviff.com +420 221 411 011 Všechny kontakty

Seznam zapojených kinSeznam zapojených kin PartneřiPartneři
ProgramProgram Obecné informace Obecné informace
HistorieHistorie GalerieGalerie
HistorieHistorie KontaktyKontakty
Archív filmůArchív filmů KVIFF TalksKVIFF Talks
Industry Days 5.7 - 8.7.Industry Days 5.7 - 8.7. KontaktyKontakty
VideogalerieVideogalerie GalerieGalerie
KontaktyKontakty
HistorieHistorie Průvodce festivalemPrůvodce festivalem