Archív filmů Signum laudis / Signum laudis

Československo
1980, 88 min

Sekce: Pocta Martinu Hollému (1931 - 2004)
Ročník: 2006

Obžaloba krutosti a nezmyselnosti vojny, zobrazená na tragickom príbehu fanaticky poslušného kaprálika Hoferika, vojaka telom i dušou, odohrávajúceho sa v posledných dňoch prvej svetovej vojny na ruskom fronte.


Synopse

Tento dramatický príbeh je situovaný na bojiská prvej svetovej vojny. Tvorcovia sa sústredili na psychologickú kresbu rôznych typov vojakov rakúsko-uhorskej armády. Základnou myšlienkou je jednoznačné odsúdenie akejkoľvek formy militarizmu. Do popredia vystupuje postava kaprála Hoferika, fanatického vojaka zvyknutého dôsledne plniť rozkazy svojich nadriadených. V kritickej situácii je to on, ktorý nepochopí realitu, a preto musí byť zlikvidovaný. Kaprál Hoferik prevzal velenie po padlých dôstojníkoch na ruskom fronte, kde práve zúri krutý boj. Ženie vojakov do útoku, len aby splnil rozkaz i napriek zbytočne veľkým stratám. Po skončení útoku sa pluk presunul do tyla, tesne pred frontovú líniu. Hoferik, ako bývalý konský priekupník, sa dobre vyzná v tom, ako zabezpečiť pre vojakov jedlo i alkohol. U žida vymieňa konzervy za pálenku. Na statok, kde sú vojaci ubytovaní, prichádza štáb. Za hlavného veliteľa je menovaný generál Berger. Na slávnosti vyznamená kaprála Hoferika za statočnosť a splnenie rozkazu vyznamenaním Signum laudis a ponúka mu zároveň miesto správcu na svojom statku. Nenávisť vojakov voči Hoferikovi sa stupňuje. Ráno vojaci na statku zisťujú, že sú obkľúčení nepriateľskou armádou. Na Hoferikovu radu sa generál Berger rozhodne poslať pluk priamo proti nepriateľovi a malá skupina so štábom sa pokúsi prejsť obkľúčením. Hoferik očividne preberá velenie. Aby ich nepriateľ nenašiel, treba pozabíjať kone. Hoferik si splní i túto povinnosť. Napokon štáb zistí, že má iba minimálnu šancu prejsť obkľúčením a že v záujme prežitia je tu iba jedna možnosť: vzdať sa. Treba sa však zbaviť fanatického Hoferika.

Kontakty

Národní filmový archiv
Malešická 12, 130 00, Praha 3
Česká republika
E-mail: [email protected]
www: www.nfa.cz

O filmu

Barevný, 35 mm

Sekce: Pocta Martinu Hollému (1931 - 2004)
   
Režie: Martin Hollý
Scénář: Vladimír Kalina, Jiří Křižan
Kamera: František Uldrich
Hudba: Zdeněk Liška
Střih: Ivana Kačírková
Produkce: Jaroslav Solnička
Výroba: Filmové studio Barrandov Praha, Slovenská filmová tvorba Bratislava
Hrají: Vlado Müller, Josef Bláha, Ilja Prachař, Radovan Lukavský, Jiří Kodet, Oldřich Velen, Vítězslav Jandák, Jana Břežková
Kontakt: Národní filmový archiv

Hosté

Blažena Urgošíková

Film Institution Rep.

YouTube

Festival na síti: Instagram Youtube Twitter Facebook

© 2024 FILM SERVIS FESTIVAL KARLOVY VARY, a.s. [email protected] +420 221 411 011 Všechny kontakty

UbytováníUbytování Festival Pass, vstupenky, rezervaceFestival Pass, vstupenky
HistorieHistorie KontaktyKontakty
Archív filmůArchív filmů KVIFF TalksKVIFF Talks
Industry Days Programme 2021Program Industry Days KVIFF Eastern PromisesKVIFF Eastern Promises
VideogalerieVideogalerie FotogalerieFotogalerie
KontaktyKontakty Plakáty 57. MFF KVPlakáty 57. MFF KV
HistorieHistorie Průvodce festivalemPrůvodce festivalem